Sütemények
Huszárcsók:
50 dkg lisztet, 15 dkg vajat, 15 dkg margarint, 15 dkg cukrot, 3 tojás sárgáját összedolgozzuk. Kis gombócokat formálunk, a felvert tojásfehérjébe belemártjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és ujjal mélyedés nyomunk a közepébe. Középmelegnél sütjük. Ahogy kisült, még forrón a tepsiben lekvárhalmokat teszünk a közepébe, majd zsírpapírra szedjük ki és vaníliáscukorral meghintjük.
(Gyermekkorom egyik kedvenc süteménye. Zsírpapírral bélelt dobozban tartottuk, - ma megteszí a fémdoboz is - nagyon sokáig eláll. Minél tovább áll, annál porhanyósabb - bár ezt az időt nemigen szokta megérni, mert nagyon finom.)
Túrós pogácsa
10 dkg vajból, 10 dkg áttört túróból, 10 dkb lisztből, sóból, 1 dkg élesztőből tésztát gyúrunk. Kinyújtva hajtogatjuk, 1/2 óráig pihenni hagyjuk, majd újabb hajtogatás után ujjnyi vastagra nyújtjuk és apró pogácsákat szaggatunk. Tetejét tojássárgájával kenjük. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
Kedvencke
Keverőtálba teszünk 20 dkg kristálycukrot, 5 dkg margarint, 10 dkg baracklevárt, 1 tojássárgáját, reszelt citromhéjat. Hozzáadunk 30 dkg lisztet, 1 késhegynyi sütőport, 2 dl tejet és az 1 tojás felvert habját, tetszés szerint diót vagy mazsolát. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és kisütjük.
Prikulics
1/2 kg cukrot, 1/2 kg őrölt mandulát 5 tojás fehérjével, őrölt szegfűszeggel, fahéjjal, reszelt citromhéjjal összegyúrunk. Kétujjnyi vastagra nyújtuk, tetejére 1 tojásfehérjéből, cukorból és kis ecetből kikevert bevonat kerül. Rudakat vágunk a tésztából, és sütőben szárítjuk.
(Ez ma már nem számít olcsó süteménynek, de nagymamámnál, ahol a veranda előtt álló mandulafa és a tyúkok "szolgáltatták" az alapanyagot, gyakran az asztalra került.)