Nagymama kamrája - receptek, takarékossági tippek, háztartási fortélyok

Emlékek, receptek, takarékossági tippek - gyorsabban, ügyesebben, olcsóbban!

Háztartási fortélyok

 

Tisztítás 

  • A vízkövet 10 %-os ecetes vízzel, vagy erős sós oldattal moshatjuk ki. Utána az edényt szódás vízzel mossuk ki, mert ez közömbösíti a savat. 
  • Késhegynyi só megtisztítja azokat az edényeket, amikben leégett az étel. Eltünteti a friss zsírfoltot, az abroszból kiveszi a vörösbor foltot. Megtisztíthatjuk vele a teás edény belsejét is. 
  • Fémtárgyainkról minden folt eltűnik, ha só és ecet keverékével tisztítjuk.  
  • A friss sörpecsétet sós vízzel moshatjuk ki. 

 

Főzés 

  • Ha a kivert hús széleit bevagdossuk, a szelet nem ugrik össze. 
  • Ha a húst tálalás előtt pár percig pihentetjük, könnyebb lesz szeletelni. 
  • Ha bundázott ételt sütünk, tegyünk az olajba néhány fogpiszkálót. Így az összegyűlő morzsa nem barnul, nem ég meg olyan hamar. 
  • Egy csipetnyi sóval könnyebb felverni a tojásfehérjét. 
  • A tejszínt felverés előtt 12 óráig tartsuk hűtőszekrényben. 
  • A meleg kenyeret vagy süteményt forró késsel szeletelhetjük fel.
  • Nem lesz csomós a rántás, ha egy csipetnyi sót teszünk bele. 
  • Nem keményedik meg a máj főzés közben, ha összevágás után, még nyersen, besózzuk, majd fél órára hűtőbe tesszük. Utána süthetjük, főzhetjük, puha marad. 
  • Óregebb állatok kemény húsa hamarabb megpuhul, ha szódavízben, vagy szénsavas ásványvízben pároljuk.
  • Nem tapad össze a tészta, ha kifőzéskor egy kanál olajat öntünk a vízbe. Ne tegyük egyszerre az egészet a lobogó vízbe, hanem mindig egy maréknyit, és amikor újra forr, akkor a következő adagot.
  • Nem ragad le a tészta, ha alufólián nyújtjuk, és nem ragad a nyújtófához sem, ha azt is bevonjuk alufóliával.
  • Kisült meleg süteményeket rácson hagyjunk kihűlni, hogy aljuk is érintkezzen a levegővel, így elkerülhetjük, hogy a párától nedves legyen a sütemény.
  • Húsvéti sonka főzésekor tegyünk egy egész hagymát héjastól a főzővízbe, magába szívja a sós ízt és zamatosabb lesz a sonka.
  • A kolbászt sütés előtt mártsuk egy pillanatra forró vízbe. Szárítsuk meg, kenjük meg mustárral, forgassuk meg kevés lisztben, így süssük ropogósra. (A legolcsóbb kolbász is ízletes lesz így.)
  • A gombát folyó víz alatt mossuk tisztára, így főzve is fehér és ropogós marad.
  • Könnyű lesz a kelttészta és a húsvéti kalács, ha egy evőkanál ecetet is beledolgozunk.
  • Szebb lesz a sült alma, ha sütés előtt olajjal kenjük be.
  • Nem száll a mazsola a tészta aljára, ha kevés liszttel összekeverjük, mielőtt a tésztára hintenénk.

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 6
Tegnapi: 10
Heti: 82
Havi: 244
Össz.: 88 608

Látogatottság növelés
Oldal: Háztartási fortélyok
Nagymama kamrája - receptek, takarékossági tippek, háztartási fortélyok - © 2008 - 2024 - nagymamakamraja.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »